Waarom is EMDR momenteel zo HOT?
Over de toegenomen populariteit van EMDR
Steeds vaker komen er mensen in onze praktijk met de vraag of ze EMDR kunnen krijgen voor het behandelen van nare gebeurtenissen. Dat is niet voor niks, want er worden goede resultaten bereikt met de behandeling. Dit is ook mijn persoonlijke ervaring en daarom vond ik het tijd hier eens aandacht aan te besteden in dit artikel.
Wat is EMDR nou eigenlijk?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Of in het Nederlands; door middel van oogbewegingen het opnieuw beleven van nare gebeurtenissen en deze ontlading verwerken en losmaken van de emotionele reacties. Het wordt dan ook vooral ingezet bij wat men noemt, traumatische gebeurtenissen. In de psychologie betekent dat iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect heeft op iemand leven een trauma wordt genoemd. Dit gaat meestal gepaard met heftige emoties, herbelevingen van de gebeurtenis en fysieke (lichamelijke) reacties daarop. Bij EMDR verwerk je de lading die op deze gebeurtenis(sen) zitten, zodat het je minder of zelfs niet meer raakt.
Oogbewegingen en meer
De klassieke EMDR is gericht op het verwerken van beelden die zijn blijven hangen ten aanzien van nare gebeurtenissen. Maar wat als iemand nou minder goed in beelden kan denken of dat de gebeurtenis te maken heeft met een geluid? Bijvoorbeeld steeds heftig reageren op een bepaald geluid. De EMDR procedure brengt vaak een afwisseling van gedachten, beelden en gevoelens op gang die gepaard gaan met lichamelijke sensaties.
Naast de oogbewegingen passen we in onze praktijk ook auditieve- (geluid) en kinesthetische (lichamelijk) stimulatie toe. Alles om jouw linker- en rechterhersenhelft te helpen om de nare gebeurtenissen te kunnen verwerken.
Waarom is EMDR zo populair de laatste jaren?
Steeds meer mensen hebben wel eens van EMDR gehoord of kennen een voorbeeld van iemand in hun buurt die deze vorm van therapie heeft ondergaan. Ook in het nieuws of in de bladen is er steeds vaker aandacht voor. Een van de redenen is dat het een korte effectieve behandeling is. Bovendien hoef je niet eindeloze gesprekken te voeren met een therapeut. Daar komt bij dat EMDR in meer dan 23 wetenschappelijke studies is gecontroleerd op de effectiviteit. Het is dan ook op dit moment de meest geëvalueerde behandelmethode op het gebied van trauma. En dat is niet voor niks, omdat jaren geleden er nog al eens twijfels bestonden over deze effectiviteit. Therapeuten waren sceptisch ten opzichte van de werking, zoals dat vaker gaat bij nieuwe methodieken. EMDR wordt in Nederland toegepast sinds ongeveer 1994 bij volwassenen, maar is pas de laatste 10 jaar echt in opkomst. Later kwamen er ook opleidingen voor het behandelen van kinderen. Dat laatste doen wij overigens niet in onze praktijk. Bij de Vrijgever behandelen we alleen mensen van 18 jaar en ouder.
Wanneer EMDR?
Bij Praktijk de Vrijgever kun je voor een EMDR-behandeling in aanmerking komen wanneer een van de onderstaande klachten op jou van toepassing zijn:
- Nare gebeurtenissen uit het verleden waar je in het heden nog steeds last van hebt
- Traumatische gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld; een overval, een auto-ongeluk of een plotseling sterfgeval.
- Ongedefinieerde angstklachten*
- Nachtmerries
- Paniekaanvallen
- Specifieke angsten of fobieën
- Laag zelfbeeld door gebeurtenissen uit het verleden zoals; pesterijen of een onveilige thuissituatie.
* EMDR kent een specifiek angstprotocol dat veelvuldig gebruikt wordt binnen onze praktijk.
Iedereen een EMDR behandeling of toch niet?
Is EMDR overal geschikt voor? Het antwoord is nee. Niet iedere vervelende gebeurtenis in je leven leidt automatisch tot een trauma en gelukkig maar. Zeker wanneer het lichaam door overbelasting en stress aangeeft even niet meer verder te kunnen, dan is het vaak beter om andere methodieken toe te passen. In sommige gevallen zijn er ook contra-indicaties waarbij de therapeut het eerder zal afraden om EMDR toe te passen. Dit geldt bijvoorbeeld voor zwangerschap, mensen met epilepsie, mensen met psychoses of verstandelijke beperkingen, mensen onder invloed van drugs. Er zal daarom ook altijd eerst naar de belastbaarheid van een persoon gekeken worden alvorens te starten met behandeling.
Soms melden mensen zich aan en zeggen dan direct EMDR te willen. Toch zal dit altijd eerst worden afgestemd of dit inderdaad de beste optie is voor hetgeen een cliënt zich aanmeld.
Combinatie met andere behandelmethodieken.
Vaak wanneer er naar de belastbaarheid wordt gekeken van een persoon, dan komt het voor dat er eerst gestart wordt met een andere vorm van behandeling. Het ligt er natuurlijk aan waarvoor de cliënt komt. Zomaar direct starten kan ook betekenen dat je te snel wilt gaan en hierdoor dingen over het hoofd gaan zien waardoor de effectiviteit in het gedrang komt.
Kijk eerst goed waar je een behandeling wil ondergaan.
EMDR is geen trucje, maar een techniek waarvoor een behandelaar een aparte opleiding heeft moeten volgen. Het zomaar toepassen van EMDR door een onervaren behandelaar kan grote risico’s met zich mee brengen. Daarom is het verstandig om te kijken of een therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging. Zo weet je dat de behandelaar alle verplichte stappen van de opleiding heeft doorlopen. Bovendien is EMDR geprotocolleerd en een behandelaar heeft zich daar aan te houden. Praktijk de Vrijgever is aangesloten bij Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland. Zij eisen dat een behandelaar naast de opleiding supervisie volgt en vooral heel veel praktijkervaring moet op doen.
Soms gaan er nog wel eens wat indianenverhalen rond op internet over EMDR. Daar zit dus ook een hoop kletskoek tussen. Laat je daarom goed informeren.
Wat levert het je op?
Na een aantal sessies, meestal tussen de 3 en 6 behandelingen in totaal, ga je merken dat de heftige emotionele reacties zijn afgenomen. Vaak beschrijven mensen dat ze nog wel weten dat het is gebeurd, maar dat het hen nu niet meer zo raakt. Alsof ze er niet meer zo goed bij kunnen. Ze voelen zich bevrijdt van de angstige gevoelens die ze eerder steeds weer opnieuw beleefde.
De Samenwerkende EMDR therapeuten beschikken allen over het juiste en geldige diploma en voldoen aantoonbaar aan de kwaliteitseisen op het gebied van werkervaring en deskundigheid.
Wil jij meer weten over EMDR? Neem dan contact op met Praktijk de Vrijgever.
Mail: info@devrijgever.nl
Geschreven door: Vincent van der Waal