Wanneer denken piekeren wordt
Wat is piekeren eigenlijk?
Het woord piekeren komt van het Arabische woord voor denken, en dat is via het Maleis in onze westerse taal terecht gekomen. Maar piekeren is zeker niet meer hetzelfde als denken, het is het onafgebroken repeteren van dezelfde gedachten zonder dat er een eind aan komt. Van piekeren kun je erg moe worden. Niet in de laatste plaats omdat het tot slapeloze nachten kan leiden.
Maar wanneer wordt het denken dan piekeren?
Vaak wanneer er geen actie volgt op het bedenken of vinden van een oplossing ontstaat er ruimte om te gaan piekeren. Vele scenario’s worden 1 voor 1 afgewogen. In die scenario’s komen ook allerlei dingen voor die in de realiteit nauwelijks een rol spelen.
Het ergens onzeker of angstig over zijn, maakt dat het piekeren vaak ongemerkt naar binnen sluipt en zo voor ruis in je gedachten zorgt. Dit versterkt dan weer het piekeren omdat je grip wilt blijven houden op, hoe paradoxaal ook, onvoorspelbare situaties. De denkfout zit dan in het jezelf aanpraten dat, door er maar veel over na te denken en alle scenario’s af te wegen, je invloed blijft houden op de gebeurtenis. Dit gebeurd ook vaak als je iets wilt voorkomen dat nog niet gebeurd is, maar al wel in gedachten heeft plaatsgevonden, alsof het al gebeurd is. Herken je dit bij jezelf en ben je daarin vooral aan het denken aan iets uit het verleden of nabije toekomst? Dan ben je waarschijnlijk aan het piekeren. Want piekergedachten hebben vaak één ding gemeen. De gedachten spelen vrijwel altijd af in het verleden of in de toekomst en niet waar je op dat moment mee bezig bent.
Piekeren is een verschijnsel waar iedereen wel eens last van heeft. Wie heeft er niet een keer een slapeloze nacht gehad, waarin je alleen maar ligt te piekeren en te woelen? Piekeren doe je voornamelijk over moeilijke dingen. Bijvoorbeeld over het halen van je rijbewijs, moeilijkheden op je werk, problemen in je relatie of een kritische opmerking van een vriend of collega. Maar er zijn ook mensen die van piekeren een tweede beroep hebben gemaakt. Bij alles wordt er eerst eens even flink gepiekerd of het maken van een beslissing nou wel zo handig was of dat je iets toch maar uitstelt omdat je er nog niet over uitgepiekerd bent.
Overmatig piekeren levert meestal niets op. Het kost tijd en energie. Overmatig piekeren over de toekomst gaat vaak samen met angst. Je bent bezorgd en vraagt je steeds af “wat als…?”. Je spieren spannen zich onnodig aan en op den duur ga je je moe en lusteloos voelen. Piekeren over dingen die gebeurd zijn in het verleden geeft een somber of soms een boos gevoel. Het is een soort negatieve evaluatie over jezelf. Piekeraars weten vaak wel dat ze niets aan het verleden kunnen veranderen, maar blijven toch hangen in negatieve herinneringen en proberen die door denken te beïnvloeden. En daar ligt vaak het antwoord. Piekeraars hebben zichzelf aangeleerd om alles rationeel op te moeten lossen tot soms in extreme mate toe. Dat is een voor de piekeraar voor de handliggende weg. Maar dat is lang niet de énige weg.
Ok en nu..?
Het is lang niet altijd eenvoudig om piekeren te doorbreken. Toch zijn er een aantal technieken uit bijvoorbeeld de Mindfulness die helpen het piekeren te verminderen en de rust te laten wederkeren. Het toelaten van gevoelens en het accepteren van de situatie speelt daarbij een belangrijke rol. Ben je een vergevorderd piekeraar en herken jij onderdelen van het bovenstaande in jezelf? Neem dan eens contact op met Praktijk de Vrijgever en plan zelf je gratis oriënterendgesprek in.
Zie voor meer informatie: www.devrijgever.nl